Me89 » Specials » Basisonderwijs vormen
Informatie van A tot Z

Verschillende vormen basisonderwijs

Verschillende vormen basisonderwijs In het basisonderwijs zijn veel verschillende vormen. Zo bestaat er programma gericht onderwijs, ervaringsgericht onderwijs en ontwikkelingsgericht onderwijs. Ook over passend onderwijs hoor je de laatste tijd veel. Waar moet je op letten tijdens het kiezen?

Keuze maken

Er bestaan veel verschillende soorten onderwijs. Als je kind binnenkort naar de basisschool gaat, kun je soms voor een lastige beslissing staan. Je hoopt toch dat je kind daar 8 prettige jaren heeft. Een keuze die je niet zomaar maakt. Het is belangrijk dat je je goed oriënteert op wat er allemaal voor basisscholen zijn. Kijk eerst lekker rond in de buurt, als daar echt niks tussen zit, kun je altijd nog verder kijken.

Verschillende soorten

Er zijn onderwijs soorten die zich richten op de ervaring die kinderen op doen, of scholen die zich heel erg richten op de ontwikkeling. Andere scholen zijn erg gericht op structuur in de klas, en nog weer andere scholen zijn erg vrij in hun lesaanbod. Op sommige scholen hebben de kinderen veel eigen inbreng, op andere scholen is de leerkracht veel aan het woord. Het is maar net wat jij prettig vindt voor je kind.

Kijk goed naar je kind

Bedenk bij het kiezen van een goede school voor je kind, dat het je kind is die er 8 jaar moet doorbrengen, en hopelijk veel zal leren. Kijk daarom dus goed naar je kind. Wat voor soort kind is het? Wat heeft het nodig? Hoe is het in de omgang? Bedenk daarna wat het beste bij jouw kind zou passen. Op basis daarvan kun je naar een school zoeken die dat hopelijk allemaal heeft.

Andere soorten

De punten die hierboven zijn genoemd, zoals structuur of vrijheid, veel of weinig inbreng van het kind, enz, zijn een beetje de algemene kenmerken waarin scholen kunnen verschillen. Mocht je echt op zoek zijn naar een speciale school, waar creativiteit of vrijheid van het kind erg belangrijk zijn, of bijvoorbeeld verschillende leeftijden in één klas, dan zijn daar ook scholen voor. Je zou eens kunnen kijken op een montessori school. Een Jenaplanschool, een Vrije school, Daltononderwijs, of Freinetonderwijs behoren dan ook tot de mogelijkheden. Deze scholen werken vaak op een andere manier dan normale basisscholen.
Wat is programmagericht onderwijs?

Wat is programmagericht onderwijs?

Programma gericht basisonderwijs, wat is dat? Het is een visie op onderwijs in het basisonderwijs. Bij deze visie wordt vooral veel gebruik gemaakt van methoden. Structuur in de klas is belangrijk.
Wat is ontwikkelingsgericht onderwijs

Wat is ontwikkelingsgericht onderwijs

Ontwikkelingsgericht onderwijs is een visie op onderwijs in het basisonderwijs. Maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe wordt er naar de kinderen gekeken? Wat is de taak van de leerkracht? En hoe leren d…
Wat is ervaringsgericht onderwijs?

Wat is ervaringsgericht onderwijs?

Dit artikel gaat over ervaringsgericht onderwijs. Het is een visie op onderwijs in het basisonderwijs. Zoals het woord al zegt, is nieuwe dingen ervaren heel belangrijk om kennis op te doen.
Gepast onderwijs voor iedereen?

Gepast onderwijs voor iedereen?

Kinderen hebben recht op volledige deelname aan de samenleving. Toch? Het is vreemd, dat dit gedachtegoed in het onderwijs niet gerealiseerd is. Je zou verwachten dat het kind centraal staat in het on…
Gepubliceerd door Me89 op 05-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!